31 December 2016

Follow my blog with Bloglovin

Fuhh, auuchemmm !! Berabuk habis blog aku ni. wakaka.  Honestly, banyak benda aku nak share tetapi masa sangat mencemburui .. Really miss to typing, blogging and sharing things. Makin meningkat usia ni, makin cekal kena hadap ! :> 
Untuk tahun 2016 yang penuh dengan cabaran baru, Yeah, nanti kita story morry ya. just nak simpulkan.


I just want to say that,
Dear past ,
regardless the happy or sorrow times drop by,
Thank you for letting in my day so that I will become
more ready to face what the real life likes.

Dear present,
Thank you for waiting to come into my life,
And let it begin with more motivation,
courage and other things needs. Just follow the flow.

You CAN DO IT NURRUL !!! Keep it UP !

Hairan

Ajibtu

Aku hairan,
mereka merungut tiada duit tapi kuasa membeli itu yang mahal-mahal.

Aku hairan,
mereka berkira untuk membeli buku, padahal ilmu digunakan untuk sepanjang hayat,

Aku hairan,
mereka kata ekonomi akan jatuh, tapi masih tidak mengamalkan sikap berjimat cermat dan menabung,

Aku hairan,
mereka kata simpan emas itu perlukan modal yang besar, sedangkan emas itu boleh dikumpul sedikit demi sedikit.

Aku hairan,
mereka selalu memberikan alasan, padahal terlalu banyak cara yang diberikan untuk tetap kita bersyukur.

Aku hairan dan aku tetap hairan ...
Lantas ku biarkan kehairan itu bersahaja dan bertindak sekarang!




Tips | Perkara yang Pelajar mesti TAHU untuk SEWA RUMAH

Alhamdulillah, diberikan kesempatan oleh Allah untuk meneruskan menaip di blog kesayangan hamba ini. Hello September ! :)

Okey, hari ini Nurrul nak ceritakan serba sedikit dan info mengenai rumah sewa. Yeah, as student yang kalau memang tak ada pengalaman menyewa rumah. ANDA lah yang WAJIB membaca post ini. Kalau yang dah tahu, nak baca lagi pun takpe, tak salah kita tambah ilmu, tak rugi tak. ^_^

Ini merupakan pengalaman Nurrul sendiri yang dari 0 pengalaman tentang rumah sewa. Bukan senang nak senang, tapi tak susah nak senang. Nasib ada pengalaman berharga ini masa diploma dekat Bandar Seri Alam,Masai dulu. Sekarang apply dekat Melaka plak, alhamdulillah esok nak masuk rumah sewa ['-']
ADAB MENYEWA
Please Please Please ! Ambil SERIOUS jika anda ingin menyewa sebuah rumah.



Nuffnang | CPUV : U Mobile Project Alpha

Pssst !! Nak share sikit since Nurrul dari Maxis bertukar ke UMOBILE.

Pengalaman guna postpaid UMOBILE serious sangat lah berbaloi2...

Nak tahu sebab apa ?
Memandangkan sekarang kita lebih banyak habiskan kuata internet untuk paling-paling tidak pun untuk apps WhatApps, dengan kadar kuata yang tinggi dengan harga yang sangat murah , Line coverage in sha ALLAH A+ Nurrul bagi... Siapa yang nak RUGI ?

Nurrul membanding beza harga dengan telco-telco yang lain... sebelum ini :
Memandangkan Nurrul masih belum bekerja, pelajar lagi so gunalah RM50 aje... tapi sebenarnya giler untung kalau guna P70 sebab boleh borak banyak yang korunk suka tapi harga maintain RM70 aje sebulan..


ini untuk INTERNET / WIFI

Pilihan ditangan Anda !!
Mengapa PERLU BAYAR LEBIH , sedangkan ada yang lagi MURAH, LAJU dan SGT BERBALOI2.. :) 


SAP - Sukan Antara Program 2016 UiTM Kampus Bandaraya Melaka

Ya , memang lama sungguh tidak menaip, masuk degree life as student penuh dengan cabaran... lebih mencabar dari diploma dulu... dah berhabuk habis dah blog kesayangan beta nie.. :(

Done #SAP #UiTMKBM 2016...😉😉😉
Tahniah team!!!😍😍😍
Tak sangka kita dpt tempat..
#Hures #Degree #Melaka


Gemuk dah lama tak bersukan,,, hikhikhik... Tak banyak , medal pun dapat silver aje.. Alhamdulillah ! :)


Kem Survival Bangsa MODUL 1 UiTMKBM

Kem Survival Bangsa MODUL 1 UiTMKBM 
Tempat : Eco Dusun, Janda Baik, Pahang
Date : 21 - 23 April 2016
Jumlah peserta : 120 orang
Network line : Available Only Maxis

Friday - 21/4/2016
Kami bertolak dari UiTMKBM pada pukul 10 pagi... setelah tiba di tempat kem kami menaiki lori kerana bas tak lepas naik bukit wooo.. tinggi...





Dewan makan.. aku suka cara konsep dewan makan disini... 1 table 8 orang, cedok/ambil makanan sendiri yg telah disediakan di meja. selepas makan basuh... jadi tak payah tunggu beratur 1 per 1.. (y)

DAY 2 - Saturday, 22/4/16


 





Selepas berhempas pulas memerah otak di Explorace sambil Jungle Tracking.... kita

Terjun !!!!






Selepas berempuh halangan dan membuat rakit  serta Explorace sambil Jungle tracking pada siang hari , pada malam hari kami diberikan task untuk 1 permainan.... fuhh, sumpah tak paham motif game nie.. sebab macam hanya ketua2 aje yang terlibat.. :(



DAY 3 - Saturday, 23/4/16




Pukul 3 petang kami pulang ke Melaka....
Fengsan semua dalam bas... hahhaha


Pengalaman tak mampu dimiliki oleh semua orang tanpa menghadapinya kerana pengalaman itu tidak boleh dibeli :)



Minggu Pemantapan Destini Siswa

Me with classmate masa diploma >_<
Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Illahi sebab diberikan kesempatan olehNya utk aku menempuh alam kampus sebagai pelajar Degree... Once again, aku dari penerapan diploma kena ambil masa-masa yang pelajar baru tak hingin sekali untuk tempohi iaitu #MDS . Siapa pelajar UiTM mesti lalui suasana ini, tak kira diploma mahupun degree dari mana-mana belajar (Asasi/Matrikulasi/STPM/Diploma/IPTA_IPTS lain) 


Nak remain lagi #MDS #MPDS ini adalah minggu yang tak lain tak bukan utk 'orientation day', yelah pelaja baru masih tak tahu mcm mana suasana kampus/tempat yg akan belajar .... So yang penting masa seminggu selepas pendaftaran tu adalah:
  • Kain Hitam, 
  • Baju putih, 
  • Botol air, 
  • kasut yg bertutup & selesa...

Minggu #MPDS #MDS dah habis, sekarang kuliah telah bermula..
Semoga semua perjalanan hingga semester yg terakhor dipermudahkan... amin 



Penerapan Sambung Belajar Degree UiTM

Alhamdulillah, lama sudah Nurrul tak menaip di blog kesayangan... sebab busy dengan kerja... Maklumlah pengalaman pertama bekerja, byk sangat pengalaman yg sangat berguna utk digunakan pada masa akan datang.. Syukur... 
Surat Penerapan tawaran UitM
Jadi, Nurrul nak share serba sedikit pengalaman macam mana dapat surat tawaran penerapan ini.Sebelum tu, jom kita clearkan mind kita dan faham apa itu penerapan.

Apa itu PENERAPAN ?
Penerapan itu adalah proses serapan dari universiti yang sama. Masih tak faham lagi, let me give simple example. Contohnya macam Nurrul sekarang ini. Nurrul habis pengajian diploma di UiTM dan kemudian Nurrul sambung pengajian ijazah di UiTM. Kiranya penerapan ini merupakan sebalah kaki kita dah ada dalam sistem ipta mengikut IPTA yang kita belajar lah.

Senang ke nak masuk penerapan ini ? First, haruslah jaga CGPA. sebabnya penerapan ini, bukan kita dari diploma UiTM sahaja yang masuk. Berduyun-duyun pelajar lain nak masuk juga dari STPM, Matrikulasi dan Asasi. we must beat them at least to persue. Jadi kenalah jaga CGPA elok2.Setiap IPTA ada penerapan masing2, tapi Nurrul just tahu penerapan UiTM sebab Nurrul setia dengan UiTM.. yelah "UiTM diHatiku" gtuhh.. hehehe


Macam Mana Nak Mohon ?

Semua Maklumat boleh terus refer dekat http://online.uitm.edu.my/ sebab kena buat permohonan melalui student portal .. Click pada Application For Continuation of  Studies. Oh, before that, please beli no pin Ijazah dekat bank BSN ya. Cakap aje dekat kaunter bank nak beli no pin nanti mereka akan bagi guide. seingat Nurrul no pin tu berharga RM10.60 je termasuk GST untuk penerapan UiTM. Kemudian, isi maklumat yang dikehendaki dalam borang tu.  Ingat kemaskini borang memang standard 3 kali aje.

Ingat, sebelum dapat result akhir sem diploma tu, prepared lah everything. supaya nanti tak adalah korunk terlupa nak isi borang penerapan, dah busy2 nanti kan. sementara ada masa lapang buat masa tu. :) Beli Pin dan Isi Borang. Google aja info2 penting macam ini. Okey ?
Nanti, tak de lah kes kawan2 korunk dah sambung penerapan ijazah, korunk tertinggal bas sebab lupa nak submit borang penerapan. dah kena tunggu next sem untuk masuk dan sambung belajar.


Back To School #TeacherNurrul

Back To School #TeacherNurrul
Assalamualaikum dan Hi,
Ya Allah, Setelah beberapa tahun tinggalkan sekolah, hari ini masuk sekolah semula, sekolah tadika dan mengajar pulak tuh.. Terharunya sebaknya dan sedikit seram tuh ada jugak lah. Bukan sebab apa sebab tak pernah ada pengalaman kerja langsung.. totally kosong. Moga dipermudahkan segala urusan aku mendidik anak-anak syurga ini dengan tabah dan berlapang dada.
Bismillah, Oh Allah open my heart, Make easy my work, Make easy my speech, So that they will understand...
Little Caliphs Bandar Seri Alam, Johor ini baru aje dibuka Januari 2016 Persekolahannya. Yeah, aku merupakan teacher batch pertama yang mengajar di tadika ini. Banyak sangat benda yang aku kena belajar. lagi-lagi teknik mengajar. Untuk permulaan ini, aku just ikut flow aku aje.. HAHA, sebab nak kacau teacher lain pun dia sibuk handle anak murid masing-masing. takkan aku nak tinggalkan kelas dan anak murid aku yang 13 orang tuh.
Image may contain: indoor
The 5 Years Classroom :)

Kelas yang comel dihiasi dengan benda-benda yang comel untuk menarik minat si comel ni. Ini baru aje sebahagian gambar sudut kelas 5 years ini. Memang betul-betul mencabar ajar anak-anak syurga ini, ketabahan, kekuatan emosi dan fizikal sangat-sangatlah diperlukan, maklumlah dalam minda mereka hanya nak bermain bermain dan bermian. Bila tiba di sekolah kena plak belajar mengadap buku, terkejut seluruh sistem badan dia. Hari pertama adalah hari yang sangat mencabar bagi aku.

Image may contain: 1 person
Makanya, terhasillah idea perahan aku dan en google untuk aktiviti hari kedua bersama ahli-ahli syurga ini. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan, 
Activities for today, day 2 of school..
1. Playing lego -rewards when done doing work.
2. Motor skill
3. Coloring 
4. Sing and dance _mau semua gelakkan teacher.

Alhamdulillah, really enjoy and having fun with the cuties. So hectic day, but i enjoy myself. May Allah ease everything.

#LittleCaliphsBadarSeriAlam #TeacherNurrul