Penerapan Sambung Belajar Degree UiTM

Alhamdulillah, lama sudah Nurrul tak menaip di blog kesayangan... sebab busy dengan kerja... Maklumlah pengalaman pertama bekerja, byk sangat pengalaman yg sangat berguna utk digunakan pada masa akan datang.. Syukur... 
Surat Penerapan tawaran UitM
Jadi, Nurrul nak share serba sedikit pengalaman macam mana dapat surat tawaran penerapan ini.Sebelum tu, jom kita clearkan mind kita dan faham apa itu penerapan.

Apa itu PENERAPAN ?
Penerapan itu adalah proses serapan dari universiti yang sama. Masih tak faham lagi, let me give simple example. Contohnya macam Nurrul sekarang ini. Nurrul habis pengajian diploma di UiTM dan kemudian Nurrul sambung pengajian ijazah di UiTM. Kiranya penerapan ini merupakan sebalah kaki kita dah ada dalam sistem ipta mengikut IPTA yang kita belajar lah.

Senang ke nak masuk penerapan ini ? First, haruslah jaga CGPA. sebabnya penerapan ini, bukan kita dari diploma UiTM sahaja yang masuk. Berduyun-duyun pelajar lain nak masuk juga dari STPM, Matrikulasi dan Asasi. we must beat them at least to persue. Jadi kenalah jaga CGPA elok2.Setiap IPTA ada penerapan masing2, tapi Nurrul just tahu penerapan UiTM sebab Nurrul setia dengan UiTM.. yelah "UiTM diHatiku" gtuhh.. hehehe


Macam Mana Nak Mohon ?

Semua Maklumat boleh terus refer dekat http://online.uitm.edu.my/ sebab kena buat permohonan melalui student portal .. Click pada Application For Continuation of  Studies. Oh, before that, please beli no pin Ijazah dekat bank BSN ya. Cakap aje dekat kaunter bank nak beli no pin nanti mereka akan bagi guide. seingat Nurrul no pin tu berharga RM10.60 je termasuk GST untuk penerapan UiTM. Kemudian, isi maklumat yang dikehendaki dalam borang tu.  Ingat kemaskini borang memang standard 3 kali aje.

Pastikan MUET dah ambil ehh, itu meripakan tiket nak pergi Ijazah, contoh simple kan, korunk nak pergi tengok bola dekat stadium tapi tiket tak beli dapat masuk ke? :P Nak dekat-dekat habis semester belajar diploma tu apply lah MUET, pilih aje sesi mana yang korunk nak. Yang penting ambil dan dapatkan band yang bagus, jangan macam aku, cukup2 makan ajee >_<
Ingat, sebelum dapat result akhir sem diploma tu, prepared lah everything. supaya nanti tak adalah korunk terlupa nak isi borang penerapan, dah busy2 nanti kan. sementara ada masa lapang buat masa tu. :) Beli Pin dan Isi Borang. Google aja info2 penting macam ini. Okey ? Nanti, tak de lah kes kawan2 korunk dah sambung penerapan ijazah, korunk tertinggal bas sebab lupa nak submit borang penerapan. dah kena tunggu next sem untuk masuk dan sambung belajar.
DIPLOMA TO DEGREE


3 comments

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !